torstai 10. maaliskuuta 2016

Erikoistekniikat Mahonki

Maalauksen erikoistekniikat
Opettaja Carita Kaalikoski



Tätä kirjoittaessa olemme jo suorittaneet maalauksen erikoisteekniikat ja tunnit ovat meidän osalta ohi. Tuntien rajallisuuden vuoksi paljon jäi vielä kokeilematta mutta tieto siitä mitä kaikkea mahdollista voikaan saada maalaamalla aikaiseksi on sekin jo jotain. Pieni aavistus ja tuntuma kuitenkin saatiin myös konkreettisesti mukailumaalauksesta ja luulenpa, että palaan vielä näihin kokeiluihin ja ehkäpä vielä lisäoppia hakien..
Mutta siispä tämän asian ytimeen..Mahonkiin!


Työvälineet Mahongin mukailuun:


  • tasoittimia
  • piiska ja
  • mahonkisuonistin

Aineet:

  • kalja
  • punaokra
  • poltettu terra
  • caput mortuum ja 
  • luumusta

Sävyltään mahonki voi olla vaaleanruskeaa tai tumman punaruskeaa tai kaikkea niiden väliltä, riippuen mitä lajia mukaillaan. Yleisin sävy mahongin mukailussa on hieman punaiseen vivahtava lämpimän vaaleanruskea.

Mukailu tehdään
 vaaleanpunaisen pohjamaalin päälle

Aluksi maalataan yhdensuuntaisin siveltimenvedoin (tasoittimella) punaokran sävyinen lasuuri (huomaa isoa pintaa ootrattaessa, että seuraava vaihe tulee tehdä märälle pinnalle). Jos mukailuun halutaan tehdä sydänpuukuvio, se hahmotellaan tässä vaiheessa!
Pohjalasuuri suonistetaan märkänä, mahonkisuonistimella, kaljan ja poltetun terran avulla ja piiskataan pystyyn ja sen jälkeen vielä poikittain.
(Mahonkisuonistimen voi tehdä myös itse tavallisesta tasoittimesta leikkaamalla siihen lovia. Yllä olevassa kuvassa lovettu 70mm tasoitin)
Kiiltävä lakka ja lakan kuivuttua kevyt välihionta.

Jälkisuonistus tehdään mahonkisuonistimella: Kalja, caput mortuum ja luumusta, pigmenttejä ei tarvitse sekoittaa toisiinsa. Suonistuksen ollessa vielä kostea tehdään kevyt pystysuuntainen piiskaus.


Ennen loppulakkausta

Loppulakkaus tehdään ensin kiiltävällä ja sen jälkeen vielä puolikiiltävällä- tai himmeällä. 
Tämä ei kuitenkaan ole täysin orjallista. Oman mukailun olen käsitellyt ensin maaliöljyllä (pitkä kuivumisaika, minimissään vuorokausi) ja viimeisen silauksen sellakalla, joka myös kuivatti viimeisenkin nihkeyden maaliöljyn jäljiltä.


vasemmalla: Sydänpuukuvio
oikealla: Tavallinen suorasyy 
(viilupintaa kutsutaan tavallisesti sapelimahongiksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti